De onderbuik regeert

geplaatst in: Nieuws | 0

Gisteren (5 juli) sprak de gemeenteraad over het Namenmonument. Er waren gelukkig veel tegenstanders op de publieke tribune en die zagen… ja wat eigenlijk, een gemeenteraad die onverschillig de gloedvolle betogen van Stichting de Groene Plantage aanhoorde. Er werden nauwelijks vragen aan ze gesteld. Er waren ook veel voorstanders van het monument die inspraken en appelleerden aan de gevoelens van de gemeenteraad, met verhalen over familieleden die in de Tweede Wereldoorlog waren afgevoerd door de Duitsers. Alles werd uit de kast gehaald om op ons schuldgevoel in te spelen.

“Sommige buurtbewoners die nu wonen in huizen waar mijn familie voor de oorlog woonde, vinden het nodig hun namen uit te wissen. Want ze willen niet uitkijken op een monument dat hun aan die namen herinnert.” 

Aldus Jack Grishaver van Het Auschwitz Comité
Zie video rond 1.55.00
Tsja, moet je dan boos worden of gewoon medelijden tonen naar deze man. Wie zal het zeggen. De gemeenteraad slikte het in ieder geval allemaal als zoete koek en stemde voor het monument.

Voor de vorm stelde de raad nog wel een paar vragen aan de burgemeester.

Vraag:
Hoe is het exact met de inspraak in de periode hiervoorafgaand gegaan?

Antwoord burgemeester:

“Ik denk dat er voldoende gelegenheid geweest is…. Misschien, heel misschien is het goed om daar eens naar terug te kijken maar ik denk dat ehm… ook in de raadscommissie volgens mij, het zal ergens in 2016 zijn geweest, is er ook volop gelegenheid geweest van de zijde van de tegenstanders om hun oordeel te geven.” 

Aldus burgemeester van Aartsen
Let wel, er is geen enkel ogenblik, nog geen seconde, gelegenheid geweest voor inspraak. Of de burgemeester liegt of hij niet goed op de hoogte is … Ach, hij zit er nog een weekje… waar zal hij zich nog druk om maken.

We wachten nu dan maar het advies van de bezwaarcommissie af, eind van de maand. Nu zijn we niet zo naïef dat we denken dat de gemeenteraad het advies serieus gaat nemen als het enigszins negatief uitpakt. We denken dat de raad het advies gewoon naast zich neerleg, zoals ze de randvoorwaarden voor de bouw van het monument ook naast zich neer hebben gelegd.

Dan is de enige weg die overblijft de weg naar de rechter. De burgemeester liet nog even fijntjes weten dat als we die kant op gaan, we niet moeten denken dat we daarmee de bouw van het monument kunnen stoppen. Die gaat gewoon door. Alleen het Auschwitz Comité wil de bouw uitstellen tot na de rechterlijke procedure… zouden ze nattigheid voelen?

Afijn, het was een lange en slopende middag op het stadhuis. Geen enkele partij die het groen in de stad hoog in het vaandel heeft, heeft ook maar één opmerking gemaakt over het kappen van de 25 bomen in het plantsoen. Groen Links al helemaal niet.